Ana Sayfa ROCKET UP! OBASE, Ar-Ge projelerinin 124’ünü ürünlere entegre ederek ticarileştirdi: Yeni dönemde üretken yapay...

OBASE, Ar-Ge projelerinin 124’ünü ürünlere entegre ederek ticarileştirdi: Yeni dönemde üretken yapay zekaya öncelik verecek

Türkiye’nin Ar-Ge merkezi onayı alan ilk yazılım şirketlerinden olan OBASE, bugüne dek 160 Ar-Ge projesi ve 19 ulusal destekli projeye imza attı. Uzman kadrosuyla Ar-Ge faaliyetlerini yürüten şirket, yeni dönemde üretken yapay zeka, tedarik zincirlerinde uçtan uca izlenebilirlik, çok kanallı müşteri deneyimi, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularına öncelik verecek.

Yazılım ve bilgi teknolojileri alanında faaliyet gösteren OBASE, bugüne kadar 160 Ar-Ge projesi ve 19 ulusal destekli projeyi tamamladı. Bu projelerden 124’ü ürünlere entegre edilerek ticarileştirildi. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Ar-Ge merkezi onayı alan ilk yazılım şirketlerinden biri olan OBASE, İstanbul Ümraniye’de yer alan Ar-Ge merkezinde uzman kadrosuyla faaliyetlerini sürdürüyor. Şirket, dijital dönüşüm ve verimlilik, öngörüsel modelleme, planlama, tahminleme, optimizasyon, ileri analitik, büyük veri yönetimi, IoT, yapay zekâ, mobil teknolojiler, veri görselleştirme ve karar destek sistemlerine yönelik çözümler üzerinde çalışıyor. Yeni dönemde ise üretken yapay zeka, tedarik zincirlerinde uçtan uca izlenebilirlik, çok kanallı müşteri deneyimi, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularına öncelik veriyor.

“Sektörlerin hızlı dönüşümüne uyum sağlayan teknolojilere odaklanıyoruz”

Güncel olarak yoğunlaştıkları noktalara dair OBASE Sektörel Çözümler ve Veri Analitiğinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlkay Öztürk, şunları söyledi: “Son yıllarda, hizmet verdiğimiz sektörlerin hızlı dönüşümüne uyum sağlayan, kullanıcı deneyimini iyileştiren ve operasyonel verimliliği artıran teknolojiler üzerine odaklanıyoruz.  Perakende sektörü için mağaza süreçleri yönetimini kolaylaştıran Akıllı Mağaza Asistanı, tedarik zincirinin uçtan uca izlenebilirliğinin sağlanması, çok kanallı müşteri deneyimleri gibi konularda geliştirme faaliyetlerimize devam edeceğiz. Ayrıca, özellikle üretken yapay zeka çözümlerinin sunduğu yenilikçi olanakları da önceliklerimiz arasına alıyor, iş süreçlerimize değer katacak uygulamalara yönelik çalışmalar yürütüyoruz.”

Karar Zekası Platformu AIR rekabet avantajını güçlendiriyor

OBASE’in geliştirdiği karar zekası platformu AIR, gelişmiş analiz yeteneğiyle stratejik karar alma süreçlerini hızlandırarak verimliliği artırıyor. AIR, doğal dil etkileşimleri sayesinde günlük operasyonlardan stratejik kararlara kadar her alanda hızlı, doğru veriye dayalı iç görüler sunarak işletmelerin rekabet avantajını güçlendiriyor. Bu sayede, anormalliklerin hızlı tespiti ve doğru karar alma yetkinliği artan şirketler, üretim ve hizmet mükemmeliyetine ulaşarak sektörde fark yaratıyor.

AIR, çoklu ajan mimarisi sayesinde farklı uzmanlık alanlarına sahip yazılım ajanlarının sisteme kolayca entegre edilmesine olanak tanır. Bu esnek yapı, sistemin ihtiyaçlara göre kolayca ölçeklendirilmesini ve özelleştirilmesini mümkün kılar. Geliştirilen özel teknoloji ile token kullanımı en aza indirilerek maliyet açısından önemli bir avantaj sağlanır.

Bunların yanında AIR, kullanıcılarla etkileşimlerinden sürekli öğrenerek kendisini geliştirebilen bir altyapıya sahip. Bu yetkinliği sayesinde, platformun zaman içerisinde bir yardımcıdan kıdemli bir uzmana doğru evrilmesini sağlayan yapı üzerinde çalışılıyor.

Kalite AI: Çağrı Merkezlerinde Üretken Yapay Zeka Dönemi

Çağrı merkezlerine özel olarak geliştirilen üretken yapay zeka destekli Kalite AI çözümü ise çağrıların kalitesini uçtan uca ve yüksek doğrulukla değerlendiriyor. Çalışmada speech-to-Text ile metne dönüştürülen çağrılar büyük dil modelleri (LLM) aracılığıyla analiz ediliyor; kalite puanı hesaplanıyor ve olası kural ihlalleri tespit ediliyor. Objektif ve tutarlı değerlendirme imkânı sunan bu çözüm ile operasyonel verimliliği artırırken hizmet kalitesini ve müşteri deneyimini en üst seviyeye taşımak hedefleniyor.

“En İyi Teknolojik Çözüm” ödülüne layık görüldü

OBASE’in hayata geçirdiği projeler, sadece zaman tasarrufu değil, aynı zamanda somut verimlilik artışları da sağlıyor. Akıllı Envanter Optimizasyonu Projesi sayesinde stoksuz ürün oranlarında yüzde 50, stok fazlasında yüzde 30, imha oranlarında ise yüzde 60 azalma sağlanıyor. Smartfind Projesi ise kullanıcıların aradığı ürünleri sepete ekleme oranını yüzde 50’nin üzerine çıkarıyor. Satış tahminlerinde yüzde 99,8 doğruluk oranına sahip bu çözüm, Zincir Mağazalar Derneği tarafından “En İyi Teknolojik Çözüm” ödülüne layık görüldü. Promni Çok Kanallı Kampanya ve Sadakat Yönetimi çözümü ile  kampanya geri dönüşüm oranını 5 kat, sepet tutarını ise yüzde 70’e kadar artırılıyor. Ayrıca, raporlama süreçlerinde 3 kata kadar zaman tasarrufu sağlanırken IT ekiplerine bağımlılık yüzde 40 oranında düşüyor.